• Kontakt

Dammbrott

Du som bor i eller besöker Malung-Sälens kommun befinner dig i en kommun som skulle kunna påverkas om någon av länets större dammar skulle brista.

Dammbrott kan leda till att stora områden svämmar över

Dalälven är en av de stora kraftverksälvarna i landet. För att kunna producera el måste man kunna reglera vattnet med dammanläggningar. I Dalälven finns ungefär 15 större dammar. Risken för att en damm ska brista och orsaka översvämning är mycket liten, men om en större damm skulle gå sönder kan stora områden längs älven svämma över.

Du som bor i eller besöker Malung-Sälens kommun befinner dig i en kommun som skulle kunna påverkas om någon av länets större dammar skulle brista. Det här är en plan för vad du ska göra om det blir ett dammbrott som påverkar dig. Under flikarna nedan finns mer information...

QR-kod till sidan om Dammbrott

QR-kod för inladdning av den här sidan

Vad händer vid ett dammbrott?
Vid ett dammbrott kommer inte någon flodvåg att skölja över länet, det handlar istället om en höjning av vattenytan. Snabbast stiger vattnet närmast efter dammen.

Om Lima kraftverksdamm i Malung-Sälens kommun skulle brista tar det ungefär två timmar innan vattnet når Malungsfors, och cirka fyra timmar innan vattnet når Malung. De områden som blir drabbade är i huvudsak låglänta områden från Malungsfors till Yttermalung på båda sidor älven.

Vill du se hur området där du bor kan påverkas om en damm skulle gå sönder kan du titta närmare på kartorna nedan (klicka på bilden så kommer den upp i större format).

Det finns även kartor på Länsstyrelsens WebbGIS... Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad ska jag göra vid ett dammbrott?
Vid en allvarlig olycka, som till exempel gasutsläpp, en stor brand eller dammbrott ska du

 • gå inomhus
 • slå av ventilation
 • stänga fönster
 • lyssna på radions P4

Du kan också få information på text-tv om vad som har hänt och vad du ska göra om du är i riskområdet.
 
Utrymning i riskområdet
Om det skulle bli en översvämning på grund av ett dammbrott är det bra om räddningstjänsten, polisen och sjukvården snabbt kan få kontroll över situationen. Därför är det viktigt att de drabbade samlas på en särskild utrymningsstation. På utrymningsstationen får du hjälp och mer information om situationen.

Om du har fått veta att ditt hem hotas av översvämning ska du ta dig till den utrymningsstation som ligger närmast där du bor och anmäla dig där.

Du som bor i riskområdet och inte kan ta dig till utrymningsstationen får information via radions P4 och text-tv. Du kan också kontakta kommunens upplysningscentral vid kris, tel. 0280-184 00.
 
Din utrymningsstation ligger här:

 • Malungsfors skola
 • Malungsfors bystuga
 • Vallerås turistgård
 • Vallerås GK klubbstuga
 • Blåbandslokalen Idbäck
 • Natur- och fritidscenter Idbäck
 • Orrskogen Folkets Park
 • Hole bystuga
 • Yttermalungs bystuga


Utrymning av skolor och annan kommunal verksamhet
Kommunal verksamhet, exempelvis förskolor, skolor och omsorgsverksamhet inom riskområdet, ansvarar för utrymning av verksamheten. Barn som inte hämtas av anhörig följer med personal till utrymningsstationen.
 

Här är några vanliga frågor & svar vid ett dammbrott

Vad ska jag ta med mig om jag måste lämna mitt hem?
Viktigast är att du får med dig eventuella mediciner, plånbok och mobiltelefon. Du kan räkna med att du behöver vara hemifrån i några dagar.

Ska jag hämta mina barn i skolan?
Skolor och förskolor ansvarar själva för att ta med barnen till en utrymningsstation om läget är akut.

Hur ska jag göra med min sjuka gamla mor?
Kommunens äldreboenden ansvarar själva för evakuering av de boende. Om du har någon anhörig som bor själv hemma och inte själv kan ta sig till utrymningsstationen ska du ringa till kommunens informationscentral.

Får jag ta med mig mitt husdjur?
Ja.

Kan jag hjälpa till med något?
Det kan bli aktuellt med frivilliga insatser. Du kan anmäla ditt intresse till kommunens informationscentral.

Vilka broar kommer att vara framkomliga?
Räkna med att vägar och broar inom översvämningsområdet inte kommer att kunna användas under en tid.

Kan det vara farligt i riskområdet?
Ja. Undvik att vistas nära översvämningsområdet. Marken kan erodera och rasa på grund av vattnets strömmar.

Mer information

För att de som drabbas ska kunna få och lämna information sätter kommunen vid en eventuell krissituation upp en informationscentral. Dit kan du också vända dig om du behöver hjälp att ta dig till utrymningsstationen eller om någon saknas.

Telefonnumret till kommunens upplysningscentral vid en kris är 0280-184 00.

Om en damm har brustit kommer Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, att sändas via radio och TV. Om du får reda på att ett dammhaveri skett nära dig ska du följa rapporteringen om händelserna i Sveriges Radio P4 eller på SVT. Du kan också få information på Krisinformation.se som förmedlar myndigheters information vid större händelser. Om ett dammhaveri skulle uppstå kan du även få information om händelsen genom att ringa SOS Alarms informationsnummer 113 13.

Mer information finns även via länkarna nedan...

Vem ansvarar för vad?
Dammägarna har ansvaret för att dammarna är säkra. Kommunen och räddningstjänsten ansvarar för att förebygga olyckor som orsakas av riklig nederbörd eller dammbrott.

Med god beredskap och bra planering kan konsekvenserna av ett dammbrott mildras. Därför har länets kommuner tillsammans med länsstyrelsen och dammägarna gjort en samordnad planering för en eventuell krissituation.

Sidan uppdaterad 2021-03-02 av