Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Info om coronaviruset

Malung-Sälens kommun följer utvecklingen kring smittospridningen i Sverige. Vi uppmanar starkt att undvika besök till vårdboenden där riskgrupper finns.

62 personer har nu testats positivt för covid-19 i Dalarna (2020-03-30) och alla behöver hjälpas åt att skydda äldre och personer i riskgrupp.

2020-03-27: Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar m.m finns här hos Folkhälsomyndigheten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2020-03-24: Kommunen undersöker nu hur vi och lokala företag i branschen ska jobba utifrån de nya restriktionerna att restauranger, barer och kaféer nu endast få servera mat och dryck vid sittande bord.

Kort sammanfattning av föreskrifterna: 

  • Glesa ut alla köer till minst 1 meter
  • All konsumtion av mat & dryck skall ske sittandes vid bord
  • Beställning kan ske vid kassan och man kan själv hämta maten över disk
  • Buffé med gles kö är okej
  • Uteservering hanteras på samma sätt som ovan
  • Ingen skillnad på alkoholhaltig dryck eller ej
  • Dryckesservering i bar är okej, förutsatt att man sätter sig ner för intagande

Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens idag var budskapet gällande skidanläggningar att de har vidtagit åtgärder för att minska smittspridning, så som att ställa in after-ski, stänga gondolliftar och minska trängsel i köer. Inga ytterligare restriktioner görs i nuläget.

2020-03-23: Region Dalarna kan från och med måndag 23 mars analysera prover av misstänkt covid-19 på Falu lasarett. Tidigare skickades prover till akademiska i Uppsala.
– Vi kommer kunna få svar på prover snabbare och det ökar kapaciteten att kunna ta fler prover, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare. 

2020-03-20: Det finns nu tydliga tecken på att covid-19 sprids i samhället, i synnerhet i storstadsregionerna.

Inför ledigheter och under påsken är det viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra.

2020-03-18: Region Dalarna förbereder för att kunna utöka intensivvården.

– Vi ser nu över hur vi ska kunna organisera oss för att kunna ta hand om fler patienter i behov av intensivvård, eftersom vi väntar oss att behovet kommer att öka, säger Lotta Olmarker Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Dalarna.

2020-03-17: Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor att införa distansutbildning från 18/3. Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas.

2020-03-13: Ny strategi för provtagning vid misstänkt coronasmitta

Region Dalarna har uppdaterat sina rutiner. Läs mer här.länk till annan webbplats

Högsta risknivån

Risknivån är den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte gå till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.

Sidan uppdaterad 2020-03-30 av