Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Info om majbrasor och eldning på tomten

Trädgårdsavfall får inte längre eldas hemma på tomten, men möjlighet att anordna offentlig majbrasa finns fortfarande.

Frågan lyfts politiskt

Uppdatering 2024-04-17

På kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) den 23 april kommer frågan om tillstånd för eldning hemma på tomten att lyftas.

Hans Unander (S) och Mikael Östling (M) kommer då att föreslå att man ska få fortsätta att elda ris och annat trädgårdsavfall hemma på sin gård i Malung-Sälens kommun.

Från och med 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning i avfallsförordningen. Det innebär att trädgårdsavfall numera räknas som kommunalt avfall och att t.ex. ris och löv från och med årsskiftet ska sorteras och komposteras eller lämnas till en återvinningscentral. Trädgårdsavfallet får alltså inte längre eldas privat på din tomt.

Lantbruks- och skogsfastigheter berörs inte av denna nya lagstiftning.

Dispens för offentlig majbrasa

Kommunen kan ge dispens för t.ex. majbrasor vid offentliga tillställningar. Så det finns alltså fortfarande möjlighet att anordna ett offentligt valborgsmässofirande.

Du som vill göra det behöver bara ansöka om dispens från Avfallsförordningen. Detta gör du till Miljökontoret och du använder dig av blanketten nedan:

Blankett: Ansökan dispens eldning ris och annat trädgårdsavfall vid offentlig tillställning (ifyllbar) Pdf, 187.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om detta hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2024-04-17

Fler nyheter

  1. 29 april 2024

    Under sommaren kommer vi tillsammans med Malungshem och VAMAS, upphandla ramavtal gällande vinterväghållning. Vi bjuder in till möte för att få in...

  2. 26 april 2024

    KSAU har nu beslutat att det ska vara tillåtet att elda ris och annat trädgårdsavfall på tomten i Malung-Sälens kommun.

  3. 26 april 2024

    Vi söker en naturligt trygg och engagerad ledare som vill ta yttersta ansvar för såväl strategiska som operativa frågor samt leda vår verksamhet oc...