• Kontakt

Att vara kommunanställd

Närheten till bra fritidsaktiviteter är viktigt

Ulrika Löfgren är legitimerad arbetsterapeut och började arbeta i Lima i norra kommundelen i juni
förra året då hon ersatte en pensionsavgång. Efter ett halvår blev Ulrika tillsvidareanställd och
sedan januari arbetar hon i Malung och utgår från Malungs vårdhem.
– Jag jobbar med rehabilitering av människor med nedsatt förmåga av olika anledningar och hittar
rätt hjälpmedel för att de ska kunna utföra sina dagliga aktiviteter i vardagen, förklarar Ulrika som alltså har ett patientnära arbete både på särskilda boenden, inom LSS och äldre som bor hemma.

På kommunens särskilda boenden finns bra och duktiga team berättar Ulrika och hon arbetar nära
andra yrkesgrupper t.ex. sjukgymnaster, sjuksköterskor och undersköterskor. Ulrika studerade till arbetsterapeut i Umeå och berättar hur det kom sig att hon sökte en tjänst i
Malung-Sälens kommun.
– Min sambo fick jobb i kommunen först och då ville ju självklart jag flytta med. Vi båda längtade hem till Dalarna igen efter några år i Umeå och tidigare har vi faktiskt båda två säsongat i Sälen. Det är så lyxigt att ha närhet till fjällen och stora skidanläggningar igen, säger Ulrika som både åker snowboard och lite längdskidor.
– För mig är det viktigt att ha nära till bra fritidsaktiviteter. Malung-Sälen har verkligen ett stort föreningsliv och jag har hittat både klättring och dans här.

Hur är Malung-Sälens kommun som arbetsgivare?

– Jag är ju relativt nyutexaminerad och har inte så lång erfarenhet ännu, men jag ser verkligen fördelarna i att arbeta i en mindre kommun, för här har jag alltid nära tillgång till min chef och det är ett viktigt stöd, menar Ulrika.
– Hela arbetsgruppen här är bra, jag kände mig välkommen direkt och har fått bra stöttning av erfarna kollegor, vilket har varit ovärderligt och hjälper mig att utvecklas i yrkesrollen.
– Om man arbetar inom kommunen ska man absolut utnyttja de förmåner som finns. Jag köpte det
rabatterade liftkortet inför vintersäsongen och jag försöker gå till vår massör när jag får tillfälle.

Mitt jobb är fritt och utvecklande

Kristina Ljungberg utbildade sig till sjuksköterska för fyra år sedan. Då arbetade hon på kirurgavdelningen på Mora lasarett, men sen november 2019 är hon anställd som sjuksköterska på korttidsboendet i Malung-Sälens kommun.

- Jag arbetar mycket med att samordna olika delar på vårdhemmet. Vi sjuksköterskor ansvarar för att alla läkemedel finns och ges till rätt person, har kontakt med läkare och kommunens biståndshandläggare, arbetar med uppföljningar och delegerar uppdrag till undersköterskorna.

Kristina menar att det är en annorlunda utmaning att vara sjuksköterska i en kommun, jämfört med på ett lasarett.

- På ett lasarett har man alltid läkare runt hörnet, men här får man lita på sitt eget omdöme och det trivs jag väldigt bra med, säger hon.

- Det gäller att lita på sin förmåga och kliniska blick, men självklart rådfrågar vi läkare när det behövs.

- För att jag ska trivas på arbetet måste jag ha en bra och närvarande chef som jag kan bolla med och som ger stöd och det har jag verkligen. Jag har också bra kollegor vilket också såklart är viktigt för trivseln i arbetslaget.

- En annan anledning till att jag trivs jättebra är att arbetet är flexibelt eftersom vi själva får lägga schema, vilket ger frihet och får en att växa i sin yrkesroll då det innebär att man får ta en del eget ansvar.

- Jag gillar också att bo i Malung-Sälens kommun där vi alltid har närhet till naturen och Sälenfjällen. På fritiden åker jag gärna längdskidor, skoter och gör små utflykter till fots.

Kristina tar ett blodtryck på en av patienterna

Sidan uppdaterad 2021-04-26 av