• Kontakt

Barnens egna boktips

Boktips från projektet Sommarboken!

Jättarna anfaller av Magnus Ljunggren: Den var mycket bra!
Noa och vargen av Kirsten Ahlburg: Var också mycket bra!
Wilhelm, 9 år

Rysare om natten, en samling rysare för barn av svenska författare – novellen Stackars lilla rika flicka: Konstiga saker händer efter pappas död. Pappa dyker upp i mina drömmar. Anna min styvmor vill flytta men jag sa ifrån. Sen en natt försöker hon hänga mig men min morbror kommer och arresterar henne.
Elwina, 10 år

Rolf-böckerna, av Rune Fischer: För att dom är så roliga. För att det är så roliga bilder. För att Rolf är lite tokig, på ett roligt sätt. Och så är böckerna lätta att läsa, nästan som serier. Det går fort att läsa böckerna om Rolf. Man kan läsa flera om dan.
Vidar, 9år

Leva med hästar av Margaret Linington-Payne: Den är bra och lärorik. Andra böcker jag gillar:
Ottolina-böckerna av Chris Riddell, Sune-böckerna av Anders Jacobsson, Agnes och Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe.
Indra, 10 år

Syster Varg av Anette Skålberg: Den har en bra handling.Andra böcker jag gillar:Teddy på rymmen av Lin Hallberg, Sigge av Lin Hallberg, Yla i natten av Anette Skåhlberg, Vattenspår av Anette Skåhlberg, Pippi Långstrump av Astrid Lindgren, Kitty-böckerna av Carolyn Keene.
Embla, 11 år

Ensamma hunden av Carin Wirsén: Boken handlar om en farbror som åker buss man han glömde sin hund Pelle på busshållsplatsen. Två barn som heter Alma och Egon såg hunden och tog in honom till sig. Dom gav honom mat och vatten och ringde hans ägare. Ägaren kom hem till Egon och Alma och hämtade hunden Pelle. Anna frågade om hon fick gå ut och gå med hunden Pelle och det fick hon. Alla blev glada och nöjda.
Matilda, 8år

Cirkusdeckarna och spökmysteriet av Dan Höjer: De fantastiska huvudpersonerna är Katinka 11, är född på cirkusen och hon har bott på Cirkus Pommery i hela sitt liv. Kaspar, 11 år, är en av världens bästa jonglörer. Den sibiriska tigern Tiger är Kaspars bäste vän. Inga-Britt är barnens privatlärare. Hon trivs inte med livet på cirkusen. Cirkusdirektören Fernand Pommery älskar cirkusen men ännu mer älskar han äpplen. Clownen Jack surar och muttrar hela dagarna. Men han är en fantastisk clown. Han gör alltid succé. Tullinge-Tarzan är tigertämjaren som är rädd för tigrar. Som tur är får han hjälp av Kaspar. Keegan är cirkusens djurskötare. Han behandlar djuren illa och pressar dem för hårt. Pappa Kahn kommer från Mongoliet och arbetar som ”Starke mannen” och mamma Katja kommer från Ryssland och går på lina. De största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men kaspar och katinka gillar också mysterier och när cirkusen drabbas av oförklarliga stölder rycker tvillingarna ut. När de är på väg att lösa brottet visar det sig vara något helt annat än de trodde…Jag gillar ju spänning, fartfyllda äventyr, många skratt och oväntade vändningar så jag rekommenderar den till alla som gillar spänning, fartfyllda äventyr och många skratt. Läs också Cirkusdeckarnas och schlagermysteriet!
Hinda, 12 år

Teddy-böckerna av Lin Hallberg. De är spännande och roliga.Andra böcker jag gillar:Harry Potter av JK. Rowling, Hemska Harald av Magnus Ljunggren. Ingrid ska resa av Katerina Janousch. Mitt rosa liv av Amanda Eriksson.
Elin, 8 år

Sjöodjuret i Bergsjön av Martin Widmark. Boken handlar om Nelly och hennes familj som ska campa på Bergsjöns Camping. Du och dina 10 kilos gäddor, suckar Nellys mamma i bilen. Nästa dag när Nelly ska bada händer ett nytt mysterium. Jag tycker att boken får fem stjärnor av fem. Boken är spännande, rolig, underhållande och smått mysläskig.
Mila, 9 år

Huset vid vägens slut av Magnus Nordin. Boken handlar om mig Larsa, Pierre, Dagge och Jonas som har en hemlig koja i skogen. De kallar kojan för Örnnästet. De brukar gå dit om kvällarna men deras föäldrar vet inte om det. Ibland övernattar dom där men säger till sina föräldrar att dom var hos varandra. En kväll berättar Pierre en spökis. Den handlade om en helt vanlig familj som bodde i ett hus i Lugnet. Och en natt tog pappan fram sin yxa och högg ihjäl sin familj sedan gick han upp på vinden och hängde sig i en takbjälke. Resten får du läsa själv! Om du gillar spökhistorier!
Julia, 11 år

Midnatt av Ewa Christina Johansson. Huvudpersonerna är Lukas, Oscar och Anni. Boken handlar om att Lukas och hans syster Anni bor hos sin morbror Mac och de är ensamma i natt. Deras andra morbror är en varulv och bor uppe på vinden. Lukas syster Anni hade försvunnit. Några andra killar som kallar sig för bröderna Wiker hade brutit sig in för att döda varulven på vinden. Oscar klättrade upp för den rostiga stegen och Lukas följde efter. När Oscar redan var uppe hade Lukas varit kvar på stegen medan den föll. Men någon sträckte fram handen efter honom och Lukas tog tag. Lukas blev inslängd brevid Oscar. Framför dem stod bröderna Wiker. Sedan blev Oscars ögon större och större, rundare och rundare och Lukas försökte se vad han tittade på. Är du sugen på att veta mer vad som mer hände i boken så kan du låna den på biblioteket!
Tova, 10 år

Sidan uppdaterad 2014-09-05 av